Det skjer på Bessheim

Dei fleste som kjem til Bessheim og Jotunheimen kjem for å gå fotturar eller å gå på ski. Og mange kjem hit for ei spesiell matoppleving. Men det er også mange andre ting å bli med på i området vårt gjennom året. Eksempel på dette er guida turar, rafting i Sjoa, hundekjøring, klatring, sykling, besøkje Glittersjå Fjellgard eller ei av dei fine kyrkjene våre. I påska og i haustferien i veke 40 har vi eit rikhaldig program med foredrag, guida turar og og mykje god mat.

I fjellområda rundt oss beiter reinsdyra til Vågå Tamrein AS. Dette selskapet er ått av folk som bur i Vågå, har 1700 simler som kalvar om våren og 4 heilårstilsette reinsgjeterar. Ola og Jørn, som du kanskje har sett i fjernsynsserien «Gjeterar i Jotunheimen» på NRK, driv firmaet Jotunheimen Rein. Dei tek med seg gjestar på turar, sledekjøring og for å besøkje reinsflokken på dei tidene på året som det er mogleg. For meir informasjon kan du sjå på facebooksida deira.

Viltbuffethelger på Bessheim hausten 2019

Alle laurdagane frå 24. august til 5. oktober 2019 steller vi i stand ein stor viltbuffet med kalde og varme rettar og dessertbord. Mange spanande smakar av rein, hjort, elg og fjellaure. Det blir levande musikk og fest etter middagen i fleire av desse helgene. Kva datoar dette blir puliserer vi på vårparten i 2019. Prisen vil variere noko frå helg til helg, etter som kva opplegg vi har. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Under tre år gratis. Bestill bord og/eller overnatting på e-post: post@bessheim.no eller på telefon 61238913. Alle helgene utanom den siste tek vi i mot bestilling på overnatting berre på heile helger, frå fredag til søndag.

Nasjonalparkriket

Planlegg reisa di til Nord-Gudbrandsdalen. Her kan du finne informasjon om andre turistbedrifter i Vågå, Lom Skjåk, Dovre, Lesja og Sel. Regionen byr på gode matopplevingar, spanande aktivitetar og mange fine fjellturar. Her finn du svar på praktiske spørsmål og annan relevant informasjon. Les meir på nasjonalparkriket.no/

Hundekjøring

Hundekjøring er ein populær vinteraktivitet, og turar blir arrangert så sant snø- og løypeforholda tillet det.

Sesongen varar frå januar – april. Det er opplegg for både store og små og for kortare og lengre turar. Les meir på sjodalenhyttetun.no/hundekjoring-2/

Sesongen 2019 – nokre utvalde datoar der vi har spesielle opplegg:

Fireretters fjellmeny laurdag 9. februar serverer vi ein fireretters fjellmeny. Meny: Rupesupe, ‘ein smak av Jotunheimen’, flatbiff av rein frå Vågå Tamrein og sjokoladedessert. Bestill på post@bessheim.no eller telefon 61238913. Prisen er kr. 450,- per person. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år.

Søndagsmiddag vinter 2019. Kvar søndag frå vi opnar den 10. februar og fram til påske har vi middagsbuffet med dessertbord. Kom og et så mykje du vil av god, heimelaga mat. Det vil variere kva som er på buffeten frå søndag til søndag. Varmmatbuffeten står framme frå 13.30 til 17.00 kvar søndag. Pris: 275 kr per pers inkl kaffe til desserten. Halv pris for barn under 12 år, og gratis under 3 år. Desse søndagane serverer vi ikkje middag frå a la carte menyen.

Middagsbuffet og leveande musikk laurdag 16. februar har vi middagsbuffet med mange spanande smakar av rein, fjellaure, elg og hjort, ostar med meire. Godt utval av kalde og varme rettar, samt eit fristande dessertbord. Du kan gå til bords kva tid du vil mellom klokka 18.30 og 20.30. Etter middagen blir det fest og levande musikk. Pris for middagsbuffet og fest laurdag: 480,- Påmelding til middag og booking av rom eller hytter på e-post: post@bessheim.no eller telefon 61 23 89 13.

Parteringskurs laurdag 16. februar held kjøkensjef Bjørn Ekerbakke kurs i partering av rein. Han deler opp eit heilt slakt og viser korleis du går fram ved partering. Han fortel også om korleis du kan nytte stykningsdelane på ein best mogleg måte. Kurset er på kjøkenet på Bessheim mellom klokka 12.00 og 15.00 laurdag 16. februar. Lunsj er inkludert i prisen. Prisen er kr. 550,- per person. Maks 10 deltakerar på kurset. Påmelding på e-post post@bessheim.no eller på telefon 612 38 913.

Fjelltapas laurdag 23. februar serverer vi fjelltapas. Varme og kalde smårettar blir servert ved bordet. Lokale råvarer, ikkje tradisjonell spansk tapas med andre ord. Bestill på post@bessheim.no eller telefon 61238913. Prisen er kr. 450,- per person. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år.

Strikke- og spinnehelg 1-3. mars: Vågå Husflidslag og ull- og garnprodusenten Naturgull arrangerer kurshelg for strikkere og spinnersker i den vakre Sjodalen. Her skal vi spinne, strikke og spise god mat. Siden vi er omgitt med vakre fjell og skiløyper vil det selvfølgelig bli muligheter for å komme seg en tur ut, selv om du har meldt deg på kurs. Dette vil være for strikkere og spinnersker på alle nivå, enten du er dreven både til å strikke og å spinne, eller om du aldri har gjort det før og har lyst til å lære.

Kurstilbud:

• Spinnekurs med introdusering i karding. Kurset vil gå over 8 timer fordelt på lørdag og søndag. Det er fint om du sier i fra under påmelding om du trenger å låne rokk. Råull og tuller får dere kjøpt på fjellstua, om du ikke har det selv. Det vil være minimum 2 kursledere på kurset slik at dere skal kunne få den hjelpen dere behøver. Kurset starter klokka 10.00 lørdag og varer fram til lunsj søndag. Det er plass til 10 personer på kurset. Har du egen rokk er det plass til flere. Pris kr. 450,- Påmeldingsfrist 16.2.2019

• Hakke og pjone kurs. Kurs i hakking og pjoning v/ Bjørg Schultz. Bjørg er en kløpper på alt slags håndarbeid og sitter inne med mye kunnskap. Hun er meget bevandret i hakking og pjoning. Kurset vil gå over 8 timer fordelt på lørdag og søndag. Kurset starter klokka 10.00 på lørdag og varer fram til lunsj på søndag. Bjørg kommer til å ta med seg hakkepinner og pjone kroker som kan kjøpes eller lånes, så om du ikke har fra før trenger du ikke å tenke på det. Det er plass til 10 personer på kurset. Pris kr. 450,- Påmeldingsfrist 16.2.2019.

Parallelt med kursene vil det være strikkekafe for de av dere som ikke ønsker å være med på kurs. Her vil det være minimum en ansvarlig arrangør til stedet. Her har vi tenkt å ha ulike tema. Vi begynner med strikking for nybegynnere på lørdag formiddag og går videre til temaet tvebandsstrikk. Vi presiserer at du er hjertelig velkommen for å strikke på det du vil uten å følge noen av kursene. Og for de av dere som er nybegynnere så vil det alltid være personer til stedet for å hjelpe til om du står fast i strikketøyet.

Fredag i strikke- og spinnehelga:

Helga starter med middagsservering på Bessheim klokka 19.00 fredag kveld. Meny: kremet aspargessuppe, flatbiff av rein til hovedrett og creme brullè med granite til dessert.

Etter middag blir det en liten samling hvor Bjørg Schultz og Elin Hestdal Grev vil snakke litt om plantefarging av garn.

Lørdag i strikke- og spinnehelga:

Frokost fra 8-10.00. Kursstart klokka 10.00. Lunsj klokka 12.30. Kurs 15.00 – 18.00.

Festmiddag lørdag kveld klokka 19.00. Meny: «Smak av Jotunheimen» til forrett, lam fra Griningsdalen med sky-saus, grønnsaker og fløtegratinerte poteter og sjokoladedessert.

Strikkepub etter middagen lørdag kveld.

Ragnhild og Synnøve i Naturgull vil fortelle om bedriften sin. Naturgull sin visjon er å bruke ull av egen og lokal sau. Garnet er ufarga, altså slik som farga var på sauen da den ble klippet. De selger garn fra ulike saueraser, norsk pels-sau, norsk kvit sau, spælsau, gammalnorsk spælsau og Cheviot. Garnet er kun vaska en gang når det kommer tilbake fra spinneriet og det er ikke behandla med kjemikalier. Naturgull ønsker at garnet skal være helt naturlig og så kortreist som mulig. De selger også noe hjemme spunnet garn. Produktene får rene og naturlige farger og er svært holdbare.

Søndag i strikke- og spinnehelga:

Frokost fra 8-10.00. Kurs fra 10-12.30. Lunsj klokka 12.30.

Naturgull kommer til å ha utsalg av garn og strikkepinner hele helga, så om du skulle gå tom for strikketøy har vi en løsning på det også.

Til slutt vil vi annonsere at det vil være mulighet for de av dere som ønsker en liten luftetur med reinsdyr på lørdag i lunsjpausen. Jotunheimen rein stiller med reinene Nils og Iver for en trivelig sledetur. Hvis du ønsker å være med må du melde deg på i forveien. Den vil koste 350,- per person. Vi gjør oppmerksomme på at det må være minimum 5 påmeldte for at de skal arrangere dette.

Pris for rom inkludert alle måltider hele helga kr. 2360,- per person i dobbeltrom og kr. 2560,- per person i enkeltrom. Da er treretters middag fredag og lørdag kveld og frokost og lunsj lørdag og søndag inkludert i prisen. Det er dusj og toalett og oppredde senger på rommene. Kursene kommer i tillegg.

Priser for deg som vil være med bare deler av helga: Middag kr. 420,- per person, lunsj kr. 250,- per person, frokost kr. 170,- per person. Rom/frokost kr. 650,- per person i dobbeltrom og kr. 800,- per person i enkeltrom. Rom/pensjon kr. 1180,- per person per natt i dobbeltrom og kr. 1280,- per person i enkeltrom. I pensjonen er rommet, treretters middag, lunsj og frokost inkludert i prisen.

Påmelding til Bessheim fjellstue både for kurs, sledetur og overnatting. Dersom du ikke vil bestille «full pakke» hele helgen, er det viktig at du sier i fra om hvilke måltider du vil være med på.  For spørsmål om kursene kan dere sende en mail til naturgull@gmail.com Velkommen til fjells! Hilsen Vågå Husflidslag, Ragnhild og Synnøve i Naturgull og Kari og Bjørn i Bessheim. 

Øl og biff laurdag 16. mars får vi besøk av Lom Bryggeri. Vi serverer forskjellige typer biff med variert tilbehør av poteter, sausar og grønsaker. Lom Bryggeri vil presentere ølet sitt. Lom bryggeri produserer øl under merkevara Lomb. Dei produserer lagerøl som i størst mogleg grad skal ha lokal tilknytning enten det gjeld bruk av råvarer, historisk tilknytning eller geografi. Lom Bryggeri har produksjonslokale i det som tidlegare var låven på driftsbygninga i Grjotheim i Lom. Bestill på post@bessheim.no eller telefon 61238913. Prisen er kr. 420,- per person. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Drikke kjem i tillegg.

Jotunheimløpet 2019. Jotunheimløpet er eit hundeløp som går i fjellstrøk opp til ca 1300 moh. Løpet vil gå 29-30 mars 2019 og ha utgangspunkt på Bessheim, der start og målgang, kjøremøte, sekreteriat og avslutningsbankett vil foregå. Løpet vil ha 3 distanser fra ca 8 mil til ca 20 mil og bevege seg i eit fantastisk fjellområde . Løpet blir arrangert av Jotunheimen Hundekjørarklubb. 

Påska 2019. I påska, som i 2019 er frå 12-22. april, har vi eit rikhaldig påskeprogram og ein eige påskemeny. Denne finn du på nederst på framsida av heimesida vår. Under fana «FRAMSIDA».

Den 17. mai har vi tradisjonen tru ein stor buffet, med mykje heimelaga mat. Det er både kalde og varme rettar, samt eit stort dessertbord. Vi har tre bordsetningar; ei klokka 13.00, ei klokka 15.00 og ei klokka 17.00. Pris: 330 kroner per person. Halv pris for ungar under 12 år, og gratis under 3 år. Bestill på post@bessheim.no eller 61238913. Velkomne til oss nasjonaldagen!

Hausthelger med viltbuffet. Alle laurdagane frå 24. august til 5. oktober 2019 steller vi i stand ein stor viltbuffet med kalde og varme rettar og dessertbord. Mange spanande smakar av rein, hjort, elg og fjellaure. Det blir levande musikk og fest etter middagen i fleire av desse helgene. Kva datoar dette blir puliserer vi på vårparten i 2019. Prisen vil variere noko frå helg til helg, etter som kva opplegg vi har. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Under tre år gratis. Bestill bord og/eller overnatting på e-post: post@bessheim.no eller på telefon 61238913. Alle helgene utanom den siste tek vi i mot bestilling på overnatting berre på heile helger, frå fredag til søndag.

Helga 30. august – 1. september: Laurdag 31. august spelar Svein Rune Damstuen, Knut Erik Tessnes og Thomas Bakke.

Helga 6 – 8. september: Laurdag 8. september spelar Geir Byre.

Helga 13 – 15. september: Laurdag 14. september spelar Skultbakklaget opp til dans. 

Helga 20 – 22. september: Laurdag 21. september spelar Svein Rune Damstuen, Knut Erik Tessnes og Thomas Bakke.

Haustferien – veke 40. Vakre Sjodalen i Jotunheimen er Reinens rike – ein særprega høgfjellsdal fylt med unike råvarer, mattradisjonar, kulturhistorie og spenstige aktivitetar tett knytt til reinsdyret. I haustferien byr turisthyttene i Sjodalen i samarbeid med Gjendebåten på unike opplevingar med reinsdyret som hovudattraksjon. Velkomen til rein mat, rein oppleving og rein turglede – kort sagt rein nytelse ved porten til Gjende, Besseggen og Valdresflya. Programmet for haustferien kjem på www.besseggen.net i løpet av juni 2019.

Munch i Vågå

Farsslekta til målaren Edvard Munch budde i Vågå i fleire generasjonar. Han hadde ofte Vågå i tankane, og hadde eit nær forhold til Vågå heile livet. Ut frå eigne brev og skissebøker er det dokumentert at Edvard Munch gjorde minst fem reiser til Vågå mellom 1895 og 1939.

Reis til Vågåmo, og bli med på Munch vandringa. På vandringa er du innom prestegarden Ullinssvin og Vågå Kyrkje, der Edvard hentainspirasjon. Les meir på www.munchivaga.no