Påske i Jotunheimen

 

 

Frå vi opnar i februar til over påske kjører vi opp kilometervis med skispor med skuter og sporleggjar mellom Besseggen Fjellpark, Hindseter, Gjendesheim og Bessheim.

 

I år 1901 fekk eigaren av Bessheim, Iver Storvik, 100 kroner frå Foreningen for Ski – Idrettens Fremme (Skiforeningen i dag) for å halde oppe i påska. Etter det har familien teke i mot skiglade påskegjestar kvart år. Påska på Bessheim er skiturar, mykje god mat, reinsdyret Iver,  øl i solveggen, foredrag, bålbrenning, påskeskirenn, guida turar og god stemning påskekvelden🌞

 

Vidare følgjer det rikhaldige påskeprogramet og ein spanande påskemeny.

 

Velkomen til fjells!

 

Torsdag 25. mars 2021. No nærmar det seg koronapåske nummer to. Dette er planen vår:

 

Vi kjem til å leige ut hyttene, samt tilby påskemenyen vår og fjelltapas som take away. Dette tilbodet kan både campinggjestar og folk med private hytter i Sjodalen nytte seg av.

 

Vi kjem ikkje til å leige ut romma inne i hovudbygningen eller ta i mot gjestar til middag eller frokost.

 

Vi tilbyr hovudretten ( i påskemenyen som take away kvar kveld frå klokka 18.00. Må bestillast på førehand.

 

Fjelltapas vil seie ein koldttallerken med smakar av til dømes rein, elg, hjort, potetsalat, eggerører, flatbrød og brød til kr. 325,- per person som du hentar i resepsjonen. Vi må ha bestilling på dette dagen før. Fjelltapasen kan hentast når som helst, men hentetidspunkt må avtalast.

 

Per i dag er dette skjenkereglane:

Vi har ikkje lov å servere alkohol i det heile teke fram til 12. april.

 

Påskeprogrammet.

Vi har annonsert med eit påskeprogram. Vi kjem ikkje til å gjennomføre noko av dette.

 

Resepsjonen.

Hovudinngangen, resepsjonen og stovene kjem til å vera opne heile dagen frå klokka 08.00 – 22.00.

 

Parkering.

Parkering for andre enn overnattingsgjestane kostar kr. 70,- per døgn eller kr. 450 for heile påska. Det heng oppe plakatar med vippsnummer ute.

 

Lading av elbil.

Vi har vorte rådde til å ikkje la folk lade bilane sine her, for vi kan få feil på straumsystemet. Så det seier vi nei til.

 

Munnbind:

Vi oppfordrar alle om å bruke munnbind inne i hovudbygningen.

 

———————————————————————————————————-

 

Til dei faste campinggjestane våre – påska 2021:

 

På grunn av korona; reinhald og smittesporing vil vi gjerne vite om du har tenkt deg hit i påska. Vi vil gjerne ha oversikt på kven frå campingvogna di som kjem til å bruke sanitæranlegget, kor mange dagar, namn og telefonnummer.

 

Vi kjem til å henge opp ei smittesporingsliste inne på sanitæranlegget, men da treng ikkje dykk å skrive der.

 

Camping: Vi tek ikkje i mot gjestar til å bu her i telt, bubilar eller campingvogner. Sanitæren er kun for dei faste vognene på campingplassen. Gjeld frå 26. mars til 4. april.  Besøkjande frå private hytter i Sjodalen kan betale for å dusje i kjellaren i hovudbygningen, for desse er ikkje i bruk av gjestane likevel.

———————————————————————————————————

God påske!  Med venleg helsing  Bjørn og Kari

Påskeprogram 2021

På alle postane i påskeprogrammet tek vi atterhald om endringar på grunn av korona. Kanskje må vi avgrense talet på deltakarar, flytte foredraga inn i spisesalen osv. Dette må vi berre sjå an etter kvart. Vi brukar delar av peisstugu som spisesal for å få betre avstand under måltida. 

 

  • Laurdag 27. mars. Quiz i peisstugu

Vi arrangerer quiz i peisstugu kl 20.30. Meld på lag i resepsjonen før klokka 20.00.

 

  • Søndag 28. mars. Bingo

Bingoverten rullar i gang kulene klokka 20.00 i peisstugu. Meld deg på i resepsjonen før klokka 18.00. Passar for barn.

 

  • Tysdag 30. mars. Middagsbuffet og besøk av vinimportøren Bertil & Martens

Middagsbuffet med lokale smakar og tranchering av lam. Dessertbord. Den lokale vinimportøren Bertel & Martens frå Otta presenterer eit utval av vinane sine under måltidet. Gjestene kan gå til bords kva tid dei vil mellom 18.30 og 20.30. Middagen kostar kr. 440,- Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Vin kjem utanom. Hugs å bestille bord på førehand.

 

  • Onsdag 31. mars. Foredrag om målaren Kristen Holbø

Anne Holbø Wendelbo fortel om bestefar sin, målaren Kristen Holbø, 1869-1953. Han voks opp i Vågå. Kåseriet handlar om Kristen Holbø og maleria hans med motiv fra Sjodalen og Jotunheimen. Hjalmar Haalke skriv i forord i katalogen i samband med utstillinga i Stockholm i 1940: «Allerede fra sine tidlige ungdomsår var det fjeldet som kom til å interessere Kristen Holbø sterkest, og det har han malt gjennom alle år og stadig søkt å trenge lenger inn på. Han er fjeldet!» Anne har mastergrad i kunsthistorie om Kristen Holbø. I peisstugu klokka 20.30.

 

  • Torsdag 1. april. Familietur med besøk av rein

Reinsgjetarane Jørn Slettom og Ola Vaagaasarøygard har bålplass ikkje langt frå Bessheim saman med reinane Iver og Nils. Vi går på ski eller truger dit. Det blir bål med varm saft og pølsegrilling. Dei vil fortelja litt om reinen, drifta i Vågå Tamrein AS og det å arbeide som reinsgjetar. Du kan prøve å kaste lasso. Passar for både barn og vaksne. Oppmøte i resepsjonen klokka 11.00. 

 

  • Torsdag 1. april. Foredrag med Arne Brimi

Den kjende kokken Arne Brimi kjem denne kvelden og held foredrag om livet som kokk i Jotunheimen og matfilosofien sin. Bessheim er opprinneleg seter til garden Nordgard Storvik i Vågå, og som mange andre frå grenda tok han seg sommararbeid her som ungdom. I 1987 var Arne den fyrste norske kokken som deltok i Bocuse d’ Or, VM i kokkekunst i Lyon. Arne driv i dag matstaden Vianvang i Vågå og er ofte å treffe på restauranten Brimibue i Lom. I peisstugu klokka 20.30.

 

  • Langfredag 2. april. Breturen – for deg som vil vera med på ein krevjande skitur!

Langfredag vil Jon Sjurgard vera turleiar på den klassiske «Breturen». Turen er omlag 50 km og om lag 1550 høgdemeter. Start og slutt på Bessheim. Turen går frå Bessheim, opp til Bessvatnet og vidare etter den kvista ruta til Glitterheim, heilt til ein kjem til Blåtjønnodden midt på Russvatnet. Vidare frå der går ein opp til Blåtjønnholet og inn til Styggehøbrean, der ein kjem inn på kvista rute mellom Glitterheim og Memurubu. Ein fylgjer denne kvista ruta til Memurubu. Når ein er i Styggehøbreskardet er det berre 15- 20 minutt oppå Søre Veotinden, så det er naturleg å ta med den. Heimatt frå Memurubu fylgjer ein isen etter Gjende fram til Gjendesheim. Siste etappe går i skiløypa til Bessheim. Denne turen er ikkje for alle, men ein fin skitur for dei som er i form til å gå ein skitur på omlag 12 timar. Dei som melder seg på må ha skikkeleg utstyr og ha erfaring frå lange skiturar i fjellet. Utstyrsliste: gode og varme turklede, ullundertøy, vindtette ytterklede, dunjakke med hette, varme vottar med vindtrekk over, vindtett og varm lue, solbriller, drikke, stor nok niste, fjellski, skismurning, feller og sitjeunderlag. Jon er ein ivrig fjellkar som er veldig godt kjent i Jotunheimen. Han deler gjerne av kunnskapen sin om fjellet. Føresetnaden for at det blir tur er å ha fint vær, bra føre og trygg is på Gjende. Dette var ein gjev tur blant påskegjestane på Bessheim i gamledagar. Etter turen blir det servert kongepjolter. Dette var tradisjon etter lange turar før. Prisen er kr. 800,- per person. Påmelding innan onsdag 31. mars på telefon 612 38 913 eller på e-post: post@bessheim.no

 

  • Langfredag 2. april. Stor påskebuffet

Stor påskebuffet med varme og kalde rettar og dessertbord. Middagen kostar kr. 480,- per person. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Bestilling i resepsjonen, på telefon 61 23 89 13 eller på e-post: post@bessheim.no innan klokka 22.00 kvelden før.

  • Langfredag 2. april. Quiz

Vi arrangerer quiz i peisstugu kl. 20.30. Meld på lag i resepsjonen før kl. 20.00

 

  • Laurdag 3. april. Sledetur med reinane Iver og Nils

Reinsgjetarane i Vågå Tamrein, Jørn Slettom og Ola Vaagaasarøygard, stiller med reinane Iver og Nils og slede. Du såg dei kanskje i NRK-serien «Gjeterar i Jotunheimen»? Bli med og kjør ei lita runde på isen på Øvre Sjodalsvatnet! Passar for barn. Møt opp kva tid du vil frå klokka 11.00 til klokka 14.00. Kroner 100,- per person. 

 

  • Laurdag 3. april. Påskeskirenn og hoppkonkurranse kl. 1300.

Tradisjonen tru vert det også i år arrangert påskeskirenn og hoppkonkurranse. Kle deg gjerne ut! Påmelding i resepsjonen innan klokka 11.00. Grilling av pølser og varm saft.

 

  • Laurdag 3. april. Påskekveldsfeiring!

Vi serverer treretters middag klokka 1900. Middagen kostar kr. 480,- per person. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Bestilling i resepsjonen, på telefon 61 23 89 13 eller på e-post: post@bessheim.no innan klokka 22.00 kvelden før.

 

Isfisking

Mange brukar påskedagane her i Sjodalen på isfisking. Du har mange gode fiskevatn og velja i mellom. Øvre og nedre Sjodalsvatn, Gjendeosen og nedre Leirungen er dei mest populære. Det er fin fjellaure i desse vatna. Du må ta med utstyr sjølv.  Barn under 16 år fiskar gratis og dei vaksne kan kjøpe fiskekort anten i resepsjonen eller på Vågå Fjellstyre sine fine heimesider: www.vaga-fjellstyre.no

 

 Guida skiturar med Gjendeguiden

Dersom du vil vera med på ein guida skitur i påska må du prøve Gjendeguiden! Bak Gjendeguiden står ein lokal, triveleg gjeng som har lyst til å vise deg godbitane i Jotunheimen. Dei har alle brei og lang erfaring innan ulike formar for friluftsliv, og dei kjenner mange av fjella kring Bessheim like godt som si eiga lomme. På tur med Gjendeguiden går du ikkje etter klokka, men etter sola og været. Dei puttar sjokoladen, termosen og tryggingsutstyret i sekken og ruslar av garde medan praten går. For meir informasjon om turane som Gjendeguiden har sett opp i påska så kan du ta ein titt på facebooksida eller på heimesida deira: www.gjendeguiden.no

 

Hundekjøring i Sjodalen 

Hundekjøring med slede i vintervakre Sjodalen er ei heilt spesiell oppleving! Vi har to tilbyderar av hundekjøring. På Sjodalen Hyttetun, 18 km nord for Bessheim, er det hundekjøring i palmehelga, skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag. Sjå www.sjodalenhyttetun.no for meir informasjon.  I Randsverk held Jotunheimen Huskylodge til. Ved bestilling på førehand tek dei turen hit til Bessheim. Sjå www.jotunheimenhuskylodge.no

 

Meny påska 2021

 

  • Fredag 26. mars

Kjekjøt frå ein lokal produsent

Smakar av lam som har beita i Griningsdalen

Crepes suzette med heimelaga is

 

  • Laurdag 27. mars

Bakt torsk

Filet av haustens vilt, med grønsaker, mild pepparsaus og hasselbackpoteter

Crème Brûlée med einebærgranite

 

  • Søndag 28. mars

«Ein smak av Jotunheimen». Ein tallerken med forskjellige lokale godbitar.

Dagens fisk. Lokal fjellaure, dersom vi får tak i det

Omelette norvegienne, ein klassisk isdessert

 

  • Måndag 29. mars

Dagens supe

Kokt reinskjøt servert på tradisjonelt vis med lauksaus saus, rotgrønsaker og potetstappe

Brunostkake

 

  • Tysdag 30. mars

Middagsbuffet med lokale smakar og tranchering av lam frå garden Snerle i Vågå.

Dessertbord.

Den lokale vinimportøren Bertel & Martens presenterer vinane sine.

 

  • Onsdag 31. mars – Meny frå Christine Storm Munch si kokebok

Variantar av sylta fisk og grønsaker

Fersk torsk eller norsk fårefilet, valfritt

Sitronterte

 

  • Skjærtorsdag 1. april

Krema fiskesupe

Heilsteikt hjortelår med grønsaker, bakte poteter og saus. Tranchering i spisesalen

Sjokoladedessert 

 

  • Langfredag 2. april

Stor påskebuffet med varme og kalde rettar og dessertbord. 

 

  • Påskekvelden 3. april (DENNE KVELDEN ER MIDDAGEN KL 1900 FOR ALLE).

Smakar av fjellaure

Reinsdyr frå Vågå med friske grønsaker, viltsaus og potetstappe

Blautkake og moltekrem med skryller

 

  • Søndag 4. april

Grava reinsdyr med tyttebærrømme

Kalvekjøt med grønsaker, poteter og saus

Dagens dessert

 

Prisen på treretters middagsmenyen vår er 440 kr per person. Langfredag og påskekvelden er prisen 480 kr per person. Har du rom inkludert pensjon, er middagen inkludert i prisen.

Det kan bli endringar i menyen.

Middagen blir servert klokka 1830 – 20.30 kvar kveld, og kan bestillast per e-post på post@bessheim.no eller telefon 61 23 89 13.

Sesongen 2021 tilbyr vi i tillegg take away til utleigehyttene på grunn av korana. Ikkje alle er komfortable med å sitje i spisesalen saman med andre gjestar. Difor går det an å bestille ein koldttallerken med smakar av til dømes rein, elg, hjort, potetsalat, eggerører, flatbrød og brød til kr. 325,- per person som du hentar i resepsjonen. Vi må ha bestilling på dette dagen før. Du som har privat hytte i Sjodalen er også velkomen til å benytte deg av dette tilbodet!