Dette skjer i Bessheim gjennom året

Dei fleste som kjem til Bessheim og Jotunheimen kjem for å gå fotturar eller å gå på ski. Og mange kjem hit for ei spesiell matoppleving. Men det er også mange andre ting å bli med på i området vårt gjennom året. Eksempel på dette er guida turar, rafting i Sjoa, hundekjøring, klatring, sykling, besøkje Glittersjå Fjellgard eller ei av dei fine kyrkjene våre. I påska og i haustferien i veke 40 har vi eit rikhaldig program med foredrag, guida turar og og mykje god mat.

I fjellområda rundt oss beiter reinsdyra til Vågå Tamrein AS. Dette selskapet er ått av folk som bur i Vågå, har 1700 simler som kalvar om våren og 4 heilårstilsette reinsgjeterar. Ola og Jørn, som du kanskje har sett i fjernsynsserien «Gjeterar i Jotunheimen» på NRK, driv firmaet Jotunheimen Rein. Dei tek med seg gjestar på turar, sledekjøring og for å besøkje reinsflokken på dei tidene på året som det er mogleg. For meir informasjon kan du sjå på facebooksida deira.

Helgene hausten 2020

Helgene frå 20. august til 27. september. Fredagar: Ein mindre buffet med rummegraut og spekemat, ein fiskerett, samt dessertbord. Fiskeretten er lokal fjellaure, så sant vi får tak i det. Laurdagar: Middag med kalde og varme rettar og dessertbord. Mange spanande smakar av rein, hjort, elg og fjellaure. På grunn av korona vil vi gjere det på denne måten laurdagskveldane: Gjestane får servert eit fat med forskjellige kaldrettar som forrett. Hovudretten er 5-6 forskjellige varmrettar. Kokkane transjerer ved buffetbordet. Eit mindre dessertbord med fleire typer dessertar. Vi skal gjere det vi kan for at dette skal bli ei bra erstatning for dei populære kveldsbuffetane våre!

Helga 2 – 4. oktober: Same meny som dei førre helgene. Laurdag: Ei bordsetning klokka 18.00 og ei klokka 20.00. Levande musikk etter middagen. Svein Rune, Thomas og Knut Erik spelar. Prisen er kr. 480,-  per person denne laurdagen. Musikken spelar til underhaldning, ikkje til dans. Vi vil gjerne ha ein triveleg kveld med levande musikk, utan at det blir fyll og fest. Bordservering av både mat og drikke. For å koma inn i lokalet må du førehandsbestille plass. Skjenkestopp og avslutning ved midnatt. 

Prisen er kr. 420,- per person, utanom den siste laurdagen. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Under tre år gratis. Bur du på rom inne på fjellstua og har bestilt med pensjon er middagen inkludert i prisen.  Bestill på e-post: post@bessheim.no eller på telefon 61238913. Alle helgene utanom dei to siste tek vi i mot bestilling på overnatting berre på heile helger, frå fredag til søndag. På grunn av korona tek vi dessverre ikkje i mot bestilling frå gjestar som ikkje bur her nokon laurdag, med mindre vi ser at det er ledige plassar når helga nærmar seg. 

Nasjonalparkriket

Planlegg reisa di til Nord-Gudbrandsdalen. Her kan du finne informasjon om andre turistbedrifter i Vågå, Lom Skjåk, Dovre, Lesja og Sel. Regionen byr på gode matopplevingar, spanande aktivitetar og mange fine fjellturar. Her finn du svar på praktiske spørsmål og annan relevant informasjon. Les meir på nasjonalparkriket.no/

Hundekjøring

Hundekjøring er ein populær vinteraktivitet, og turar blir arrangert så sant snø- og løypeforholda tillet det.

Sesongen varar frå januar – april. Det er opplegg for både store og små og for kortare og lengre turar. Les meir på sjodalenhyttetun.no/hundekjoring-2/

Sesongen 2020 – nokre dagar der vi har spesielle opplegg:

Vi opnar for vintersesongen  torsdag 6. februar! Frå da tek vi i mot gjestar på overnatting og vi har matservering. Vi serverer middag frå ein a la carte meny kvar dag frå klokka 13.30 og utover. Kvar kveld har kan du bestille ein treretters meny eller ein kveldsbuffet. Denne er som regel servert frå klokka 18.30. 

Opningsfest med middagsbuffet og leveande musikk! Laurdag 8. februar lagar vi middagsbuffet med mange spanande smakar av rein, fjellaure, elg og hjort, ostar med meire. Godt utval av kalde og varme rettar, samt eit fristande dessertbord. Du kan gå til bords kva tid du vil mellom klokka 18.30 og 20.30. Etter middagen blir det fest og levande musikk. Svein Rune Damstuen og Thomas Bakke spelar opp til dans og skapar god stemning! Pris for middagsbuffet og fest laurdag: 480,- Påmelding til middag og booking av rom eller hytter på e-post: post@bessheim.no eller telefon 61 23 89 13.

Søndagsmiddag vinter 2020. Kvar søndag frå vi opnar den 7. februar og fram til 17. mai har vi søndagmiddagsservering.  Halv pris for barn under 12 år, og gratis under 3 år. Søndag 23, februar og søndag 1. mars har vi varmmatbuffet med eit lite dessertbord. Kr. 275,- per person. 

Besseggen vintertur kvar fredag frå 6.  februar til 3. april med Gjendeguiden. Når du går Besseggen om vinteren så startar turen her i Bessheim. Ruta er følgjande: Frå Bessheim og opp til Bessvassosen, innover isen på Bessvatnet (6 km), opp Besseggen med skia på ryggen, opp på høgaste punktet som er Veslefjell 1743 moh, og til slutt stå på ski nedatt til Bessheim. Gjendeguiden er eit eit guidefirma i Vågå med lokale, lugume karar som gjer turen over Besseggen på vinteren både trygg og artig! Sjå www.gjendeguiden.no

Parteringskurs. Laurdag 15. februar held kjøkensjef Bjørn Ekerbakke kurs i partering av rein. Han deler opp eit heilt slakt og viser korleis du går fram ved partering. Han fortel også om korleis du kan nytte stykningsdelane på ein best mogleg måte. Kurset er på kjøkenet på Bessheim mellom klokka 12.00 og 15.00 laurdag 15. februar. Lunsj er inkludert i prisen. Prisen er kr. 550,- per person. Maks 10 deltakerar på kurset. Påmelding på e-post post@bessheim.no eller på telefon 612 38 913.

Øl og biff.  Laurdag 15. februar får vi besøk av Lom Bryggeri. Vi serverer forskjellige typer biff med variert tilbehør av poteter, sausar og grønsaker. Lom Bryggeri vil presentere ølet sitt. Bryggeriet produserer øl under merkevara Lomb. Dei produserer lagerøl som i størst mogleg grad skal ha lokal tilknytning enten det gjeld bruk av råvarer, historisk tilknytning eller geografi. Lom Bryggeri har produksjonslokale i det som tidlegare var låven på driftsbygninga i Grjotheim. Bestill på post@bessheim.no eller telefon 61238913. Prisen er kr. 480,- per person inkludert forrett og dessert. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Drikke kjem i tillegg.

Strikke- og spinnehelg 28. februar – 1. mars: Vågå Husflidslag og ull- og garnprodusenten Naturgull arrangerer kurshelg. Her skal vi spinne, strikke og eta god mat. Det blir tre forskjellige kurs, eit spinnekurs, eit kurs i sying av skinnvottar og sitteunderlag og eit kurs i forskjellige strikketeknikkar. Det er program heile helga, men det er rom for å ta seg ein tur ut på ski også! Les meire her. 

Jotunheimenløpet 27 – 29. mars. Jotunheimen Hundekjørarlag arrangerer hundeløp i Jotunheimen denne helga. Jotunheimløpet er eit fjelløp som går i fjellstrok opp til omlag 1300 moh. Løpet vil ha utgangspunkt på Bessheim, der start og målgang, kjøremøte, sekreteriat og avslutningsbankett vil foregå. Løpet vil ha fleire distanser frå omlag 8 mil til omlag 20 mil og bevege seg i eit fantastisk fjellområde . Det er berre eit sjekkpunkt på løpet og det skal alle klasser innom. Løpet har ikkje depot og alle må ha med seg alt av mat og utsyr for å klare seg i høgfjellet i alt vær. Det brukar å vera god stemning denne helga, og du er velkomen som tilskodar!

Påska 2020. I påska, som i 2020 er frå 3-13. april, har vi eit rikhaldig påskeprogram og ein eige påskemeny. Under fanen «PÅSKE» i menyen her på heimesida kan du lese meire om dette. 

Den 17. mai har vi tradisjonen tru ein stor buffet, med mykje heimelaga mat. Det er både kalde og varme rettar, samt eit stort dessertbord. Vi har tre bordsetningar; ei klokka 13.00, ei klokka 15.00 og ei klokka 17.00. Pris: 330 kroner per person. Halv pris for ungar under 12 år, og gratis under 3 år. Bestill på post@bessheim.no eller 61238913. Velkomne til oss nasjonaldagen!

Den 17. mai om kvelden stengjer vi for vintersesongen. 

Fredag 5. juni startar Gjendebåten å gå og Bessheim opnar for sommarsesongen. Gjendebåten kjører fleire avgangar kvar dag fram til søndag 4. oktober. Du kan gå Besseggen heile denne perioden. 

Besseggenløpet 22. juni. Bli med anten som mosjonist eller konkurranseløper. På 60-talet var løpet arrangert tre gonger, og da sprang Reidar Andreassen på 1 time og 16 minutt. Frå 2011 har løpet vore arrangert kvart år, og det går frå Memurubu til Gjendesheim. Rekorden er på 1.15.14, sett av Tomas Bereket i 2014. Lengda er 14 km og høgdeskilnaden er på 1100 meter. Damerekorden er på 1.35.31, sett av Tuva Toftdal Staver. For påmelding og informasjon sjå www.bessegglopet.no

Hausthelgene

Helgene frå 20. august til 27. september. Fredagar: Ein mindre buffet med rummegraut og spekemat, ein fiskerett, samt dessertbord. Fiskeretten er lokal fjellaure, så sant vi får tak i det. Laurdagar: Middag med kalde og varme rettar og dessertbord. Mange spanande smakar av rein, hjort, elg og fjellaure. På grunn av korona vil vi gjere det på denne måten laurdagskveldane: Gjestane får servert eit fat med forskjellige kaldrettar som forrett. Hovudretten er 5-6 forskjellige varmrettar. Kokkane transjerer ved buffetbordet. Eit mindre dessertbord med fleire typer dessertar. Vi skal gjere det vi kan for at dette skal bli ei bra erstatning for dei populære kveldsbuffetane våre!

Helga 2 – 4. oktober: Same meny som dei førre helgene. Laurdag: Ei bordsetning klokka 18.00 og ei klokka 20.00. Levande musikk etter middagen. Svein Rune, Thomas og Knut Erik spelar. Prisen er kr. 480,-  per person denne laurdagen. Musikken spelar til underhaldning, ikkje til dans. Vi vil gjerne ha ein triveleg kveld med levande musikk, utan at det blir fyll og fest. Bordservering av både mat og drikke. For å koma inn i lokalet må du førehandsbestille plass. Skjenkestopp og avslutning ved midnatt. 

Prisen er kr. 420,- per person, utanom den siste laurdagen. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Under tre år gratis. Bur du på rom inne på fjellstua og har bestilt med pensjon er middagen inkludert i prisen.  Bestill på e-post: post@bessheim.no eller på telefon 61238913. Alle helgene utanom dei to siste tek vi i mot bestilling på overnatting berre på heile helger, frå fredag til søndag. På grunn av korona tek vi dessverre ikkje i mot bestilling frå gjestar som ikkje bur her nokon laurdag, med mindre vi ser at det er ledige plassar når helga nærmar seg. 

Tysdag 15. september startar rupejakta. Dersom du vil jakte med hund må du søkje Vågå Fjellstyre om jaktkort innan 1. april 2020. Jaktkort utan hund kan du kjøpe på inatur eller i resepsjonen her i Bessheim. 

Haustferien – veke 40. I haustferien har vi fjellaurekurs onsdag 30. september og kurs i partering av reinsdyr torsdag 1. oktober. Gjendebåten går kvar dag heile hausten, fram til 4. oktober. Sjå www.gjende.no for å bestille billettar. Laurdag 3. oktober 2020 middag med kalde og varme rettar og dessertbord. Mange spanande smakar av rein, hjort, elg og fjellaure. Det blir levande musikk og fest etter middagen. Svein Rune, Thomas og Knut Erik spelar til dans. Kr. 480,- per person. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Under tre år gratis. Bestill bord og/eller overnatting på e-post: post@bessheim.no eller på telefon 61238913. Vi stengjer for sesongen søndag den 4. oktober klokka 12.00. Vi kjem ikkje til å ha middagsservering denne dagen. 

Onsdag 30. september 2020 held kjøkensjef Bjørn Ekerbakke matkurs om den fine råvara fjellaure. Han går i gjennom fleire metoder for å foredle auren, som til dømes røyking, raking, sylting, graving og så vidare. Han viser også ulike måtar å filetere fisken på. Kurset byrjar klokka 12.00 onsdag 30. september og varar i 3 timar. Lunsj er inkludert og prisen er kr. 450,- per person. Påmelding på e-post på post@bessheim.no

Torsdag 1. oktober 2020 held kjøkensjef Bjørn Ekerbakke kurs i partering av rein. Han deler opp eit heilt slakt og viser korleis du går fram ved partering. Han fortel også om korleis du nyttar stykningsdelane på ein best mogleg måte. Kurset er på kjøkenet på Bessheim mellom klokka 12.00 og 15.00 torsdag 1. oktober. Lunsj er inkludert i prisen. Prisen er kr. 550,- per person. Påmelding på e-post post@bessheim.no

Søndag 4. oktober stenger vi Bessheim for vinteren. Vi tek i mot bestillingar på hytter etter dette dersom vi er heime. 

Munch i Vågå

Farsslekta til målaren Edvard Munch budde i Vågå i fleire generasjonar. Han hadde ofte Vågå i tankane, og hadde eit nær forhold til Vågå heile livet. Ut frå eigne brev og skissebøker er det dokumentert at Edvard Munch gjorde minst fem reiser til Vågå mellom 1895 og 1939.

Reis til Vågåmo, og bli med på Munch vandringa. På vandringa er du innom prestegarden Ullinssvin og Vågå Kyrkje, der Edvard hentainspirasjon. Les meir på www.munchivaga.no