Dette skjer i Bessheim gjennom året

Dei fleste som kjem til Bessheim og Jotunheimen kjem for å gå fotturar eller å gå på ski. Og mange kjem hit for ei spesiell matoppleving. Men det er også mange andre ting å bli med på i området vårt gjennom året. Eksempel på dette er guida turar, rafting i Sjoa, hundekjøring, klatring, sykling, besøkje Glittersjå Fjellgard eller ei av dei fine kyrkjene våre. I påska og i haustferien i veke 40 har vi eit rikhaldig program med foredrag, guida turar og og mykje god mat.

I fjellområda rundt oss beiter reinsdyra til Vågå Tamrein AS. Dette selskapet er ått av folk som bur i Vågå, har 1700 simler som kalvar om våren og 4 heilårstilsette reinsgjeterar. Ola og Jørn, som du kanskje har sett i fjernsynsserien «Gjeterar i Jotunheimen» på NRK, driv firmaet Jotunheimen Rein. Dei tek med seg gjestar på turar, sledekjøring og for å besøkje reinsflokken på dei tidene på året som det er mogleg. For meir informasjon kan du sjå på facebooksida deira.

Vinteren 2021

Vi opnar den 11. februar 2021. Vi er litt spente på grunn av koronastituasjonen. Vi tilpassar drifta deretter og håpar at nordmenn tør å ta turen til vintervakre Sjodalen. Vi har heldigvis utleigehytter for sjølvhushald for dei som helst vil unngå kontakt med andre. 

Nasjonalparkriket

Planlegg reisa di til Nord-Gudbrandsdalen. Her kan du finne informasjon om andre turistbedrifter i Vågå, Lom Skjåk, Dovre, Lesja og Sel. Regionen byr på gode matopplevingar, spanande aktivitetar og mange fine fjellturar. Her finn du svar på praktiske spørsmål og annan relevant informasjon. Les meir på nasjonalparkriket.no/

Hundekjøring

Hundekjøring er ein populær vinteraktivitet, og turar blir arrangert så sant snø- og løypeforholda tillet det.

Sesongen varar frå januar – april. Det er opplegg for både barn og vaksne og for kortare og lengre turar. Vi har to tilbydarar av hundekjøring her Sjodalen. Les meir på heimesida til SjodalenHyttetun: sjodalenhyttetun.no og Jotunheimen Huskylodge: www.jotunheimenhuskylodge.no

Sesongen 2021 – nokre dagar der vi har spesielle opplegg:

 

Vi opnar for vintersesongen  torsdag 11. februar! Frå da tek vi i mot gjestar på overnatting og vi har matservering. Vi serverer middag frå ein a la carte meny kvar dag frå klokka 13.30 og utover. Kvar kveld har kan du bestille anten ein treretters meny eller ein kveldsbuffet. Denne blir som regel servert frå klokka 18.30. Om vi har ein treretters meny eller ein kveldsbuffet varierer.

 

Opningshelg med middagsbuffet! Laurdag 13. februar lagar vi middagsbuffet med mange spanande smakar av rein, fjellaure, elg og hjort, ostar med meire. Godt utval av kalde og varme rettar, samt eit fristande dessertbord. Du kan gå til bords kva tid du vil mellom klokka 18.30 og 20.30. Etter middagen blir det levande musikk. Pris for middagsbuffet og musikk laurdag: 480,- Påmelding til middag og booking av rom eller hytter på e-post: post@bessheim.no eller telefon 61 23 89 13. Vi gjennomfører med levande musikk berre dersom koronasituasjonen tillet det.

 

Søndagsmiddag vinter 2021. Kvar søndag frå vi opnar den 14. februar og fram til 16. mai har vi søndagmiddagsservering.  Halv pris for barn under 12 år, og gratis under 3 år.

 

Besseggen vintertur kvar fredag frå 13. februar til godt over påske med Gjendeguiden. Når du går Besseggen om vinteren så startar turen her i Bessheim. Ruta er følgjande: Frå Bessheim og opp til Bessvassosen, innover isen på Bessvatnet (6 km), opp Besseggen med skia på ryggen, opp på høgaste punktet som er Veslefjell 1743 moh, og til slutt stå på ski nedatt til Bessheim. Gjendeguiden er eit eit guidefirma i Vågå med lokale, lugume karar som gjer turen over Besseggen på vinteren både trygg og artig! Gjendeguiden tilbyr ei mengd ulike guida turar og kurs, blant anna snøskredkurs. Sjå www.gjendeguiden.no

 

Øl og biff.  Laurdag 20. februar får vi besøk av Lom Bryggeri. Vi serverer forskjellige typer biff med variert tilbehør av poteter, sausar og grønsaker. Lom Bryggeri vil presentere ølet sitt. Bryggeriet produserer øl under merkevara Lomb. Dei produserer lagerøl som i størst mogleg grad skal ha lokal tilknytning enten det gjeld bruk av råvarer, historisk tilknytning eller geografi. Lom Bryggeri har produksjonslokale i det som tidlegare var låven på driftsbygninga i Grjotheim. Bestill på post@bessheim.no eller telefon 61238913. Prisen er kr. 480,- per person inkludert forrett og dessert. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Drikke kjem i tillegg.

 

Strikke- og spinnehelg 26-28. februar : Vågå Husflidslag og ull- og garnprodusenten Naturgull arrangerer kurshelg. Her skal vi spinne, strikke og eta god mat. Det blir fire forskjellige kurs, eitt spinnekurs, eitt kurs i sying av saueskinn, eitt kurs i sying av reinsdyrskinn og eitt kurs i fem forskjellige strikketeknikkar. Det er program heile helga, men det er rom for å ta seg ein tur ut på ski også! Sjå PDF program her

Parteringskurs. Laurdag 6. mars held kjøkensjef Bjørn Ekerbakke kurs i partering av rein. Han deler opp eit heilt slakt og viser korleis du går fram ved partering. Han fortel også om korleis du kan nytte stykningsdelane på ein best mogleg måte. Kurset er på kjøkenet på Bessheim mellom klokka 12.00 og 15.00 laurdag 6. mars. Lunsj er inkludert i prisen. Prisen er kr. 550,- per person. Maks 10 deltakerar på kurset. Påmelding på e-post post@bessheim.no eller på telefon 612 38 913.

Femretters meny og vinkveld med dei lokale importørane Bertil&Martens laurdag 13. mars klokka 18.30. Pål Bertil og Olav held til på Otta og importerer italiensk og fransk vin. Dei har stor interesse for vin og har mykje artig å formidle. Middagsmenyen denne kvelden blir: smakar av fjellaure, skrei, reinsdyr, lokale ostar og ein sjokolade- og brunostdessert. Pris: 550,- per person for middagen. Drikke kjem i tillegg, og du treng ikkje å drikke vin. Bertil&Martens set ein vinmeny som passar til maten og fortel om vinane sine under måltidet. Pris på vinpakken:

 

Jotunheimenløpet 19-21. mars. Jotunheimen Hundekjørarlag arrangerer hundeløp i Jotunheimen denne helga. Jotunheimløpet er eit fjelløp som går i fjellstrok opp til omlag 1300 moh. Løpet vil ha utgangspunkt på Bessheim, der start og målgang, kjøremøte, sekreteriat og avslutningsbankett vil foregå. Løpet vil ha fleire distanser frå omlag 8 mil til omlag 20 mil og bevege seg i eit fantastisk fjellområde . Det er berre eit sjekkpunkt på løpet og det skal alle klasser innom. Løpet har ikkje depot og alle må ha med seg alt av mat og utsyr for å klare seg i høgfjellet i alt vær. Det brukar å vera god stemning denne helga, og du er velkomen som tilskodar!

 

Påska 2021. I påska, som i 2021 er frå 26. mari til 5. april, har vi eit rikhaldig påskeprogram og ein eige påskemeny. Under fanen «PÅSKE» i menyen her på heimesida kan du lese meire om dette. 

 

Den 17. mai har vi tradisjonen tru ein stor buffet, med mykje heimelaga mat. Det er både kalde og varme rettar, samt eit stort dessertbord. Vi har tre bordsetningar; ei klokka 13.00, ei klokka 15.00 og ei klokka 17.00. Pris: 330 kroner per person. Halv pris for ungar under 12 år, og gratis under 3 år. Bestill på post@bessheim.no eller 61238913. Velkomne til oss nasjonaldagen!

 

Den 17. mai om kvelden stengjer vi for vintersesongen.

 

Besseggensesongen startar fredag 12. juni. Da startar Gjendebåten å gå. Gjendebåten kjører fleire avgangar kvar dag fram til søndag 10. oktober. Du kan gå Besseggen heile denne perioden. Bessheim opnar fredag 4. juni, så dersom du vil gå Besseggen før Gjendebåten startar å gå kan du parkere og ta turen frå her. Dette som ein rundttur rundt Bessvatnet.

 

Besseggenløpet laurdag 19. juni. Bli med anten som mosjonist eller konkurranseløper. På 60-talet var løpet arrangert tre gonger, og da sprang Reidar Andreassen på 1 time og 16 minutt. Frå 2011 har løpet vore arrangert kvart år, og det går frå Memurubu til Gjendesheim. Rekorden er på 1.15.14, sett av Tomas Bereket i 2014. Lengda er 14 km og høgdeskilnaden er på 1100 meter. Damerekorden er på 1.35.31, sett av Tuva Toftdal Staver. For påmelding og informasjon sjå www.bessegglopet.no

 

Hausthelgene. Helgene frå 27. august til 10. oktober. Fredagar: Ein mindre buffet med rummegraut og spekemat, ein fiskerett, samt dessertbord. Fiskeretten er lokal fjellaure, så sant vi får tak i det. Laurdagar: Middagsbuffet med kalde og varme rettar og dessertbord. Mange spanande smakar av rein, hjort, elg og fjellaure. Dersom vi fortsatt har vi korona vil vi gjere det på denne måten laurdagskveldane: Gjestane får servert eit fat med forskjellige kaldrettar som forrett. Hovudretten er 5-6 forskjellige varmrettar. Kokkane transjerer ved buffetbordet. Eit mindre dessertbord med fleire typer dessertar. Vi skal gjere det vi kan for at dette skal bli ei bra erstatning for dei populære kveldsbuffetane våre!

Rupejakta startar onsdag 15. september. Dersom du vil jakte med hund må du søkje Vågå Fjellstyre om jaktkort innan 1. april 2021. Jaktkort utan hund kan du kjøpe på inatur eller i resepsjonen her i Bessheim.

Haustferien – veke 40. I haustferien har vi fjellaurekurs onsdag 6. oktober og kurs i partering av reinsdyr torsdag 7. oktober. Gjendebåten går kvar dag heile hausten, fram til 10. oktober. Sjå www.gjende.no for å bestille billettar. Laurdag 9. oktober 2021 middag med kalde og varme rettar og dessertbord. Mange spanande smakar av rein, hjort, elg og fjellaure. Det blir levande musikk. Kr. 480,- per person. Halv pris for barn mellom 3 og 12 år. Under tre år gratis. Bestill bord og/eller overnatting på e-post: post@bessheim.no eller på telefon 61238913. Vi stengjer for sesongen søndag den 10. oktober klokka 12.00. Vi kjem ikkje til å ha middagsservering denne dagen.

 

Onsdag 6. oktober 2021 held kjøkensjef Bjørn Ekerbakke matkurs om den fine råvara fjellaure. Han går i gjennom fleire metoder for å foredle auren, som til dømes røyking, raking, sylting, graving og så vidare. Han viser også ulike måtar å filetere fisken på. Kurset byrjar klokka 12.00 onsdag 6. oktober og varar i 3 timar. Lunsj er inkludert og prisen er kr. 450,- per person. Påmelding på e-post på post@bessheim.no

 

Torsdag 7. oktober 2021 held kjøkensjef Bjørn Ekerbakke kurs i partering av rein. Han deler opp eit heilt slakt og viser korleis du går fram ved partering. Han fortel også om korleis du nyttar stykningsdelane på ein best mogleg måte. Kurset er på kjøkenet på Bessheim mellom klokka 12.00 og 15.00 torsdag 7. oktober. Lunsj er inkludert i prisen. Prisen er kr. 550,- per person. Påmelding på e-post post@bessheim.no

 

Søndag 10. oktober stenger vi Bessheim for vinteren. Vi tek i mot bestillingar på hytter etter dette, dersom vi er heime.

Munch i Vågå

Farsslekta til målaren Edvard Munch budde i Vågå i fleire generasjonar. Han hadde ofte Vågå i tankane, og hadde eit nær forhold til Vågå heile livet. Ut frå eigne brev og skissebøker er det dokumentert at Edvard Munch gjorde minst fem reiser til Vågå mellom 1895 og 1939.

Reis til Vågåmo, og bli med på Munch vandringa. På vandringa er du innom prestegarden Ullinssvin og Vågå Kyrkje, der Edvard hentainspirasjon. Les meir på www.munchivaga.no